Achtergrond: eeuwige liefde

Tegenwoordig gaan mensen een stuk sneller uit elkaar dan vroeger. Eeuwige liefde lijkt moeilijker te bereiken dan ooit tevoren. Hoe komt dit? Een analyse door relatietherapeut Barbera Cremers:

“Vandaag de dag strandt een op de drie huwelijken. En ook een op de drie samenwonende stellen gaan uit elkaar. Dit was vroeger wel anders. Er lag een paar decennia terug nog een enorm taboe op scheiden. Natuurlijk waren er wel mensen die het deden, maar de kerk had een enorme invloed en er werd gepredikt dat men bij elkaar moest blijven. Dit is op zich niet verkeerd, maar ik denk ook dat het veel kapot heeft gemaakt omdat bij elkaar blijven toen vaak als een keurslijf in plaats van een vrije keuze voelde.

Tegenwoordig is het meer maatschappelijk geaccepteerd om uit elkaar te gaan. Maar dit is niet de enige reden waarom relaties stuklopen. Door de opkomst van het internet is de hoeveelheid potentiële partners waar je in contact mee kunt komen veel groter. Ik noem dit altijd het Netflix-effect. Als een Netflix-serie je niet bevalt dan zijn er direct honderden andere opties om in te starten. Dit terwijl je vroeger alleen Nederland 1 en 2 had. Als er toen een film op was, dan keek je naar die film. Hierdoor leerde je ook dat een film soms wat minder leuk kan zijn. Maar daar nemen we nu minder snel genoegen mee. We streven naar perfectie, maar perfectie is natuurlijk onhaalbaar.

Daarnaast komt het individualisme erg opzetten de laatste jaren. We denken vaker: ‘Ik verdien een goede partner’ en ‘Ik moet gelukkig zijn’. Veel mensen denken ook dat dit geluk uit de ander moet komen. En als dit niet komt dat de schuld dan bij de ander ligt.

Vroeger moest je het veel meer doen met wat je had. Dat maakt ook dat je af en toe moet verduren dat het vreselijk is. Soms zijn relaties ook vreselijk, want je komt er je grootste ellende in tegen. Mensen namen toen vaker het besluit om even door die zure appel heen te bijten. Maar als je echt een goede relatie wil, dan zal je in gesprek moeten gaan met je partner en ook naar jezelf durven kijken.

Het leven lijkt alleen maar sneller te gaan, dus ik ben er wel bang voor dat de trend van de afgelopen jaren zich alleen maar doorgaat zetten. Aan de andere kant lijkt er steeds meer aandacht voor relaties en relatieproblemen te komen in de media. Ook vind ik het erg bemoedigend dat ik veel jonge stellen langs zie komen in mijn praktijk. Dat geeft aan dat ze eraan willen werken. Dus ik heb wel het idee dat er wat meer bewustzijn komt voor relaties.”