Seksualiteit en het geloof

Dorienke (20) uit Zwolle in gesprek met haar oma Anna (74) woonachtig in Spakenburg, over seksualiteit binnen het geloof. Dorienke is net als haar oma Anna christelijk. Ze heeft al een tijd een vriend en twijfelt of ze wel tot het huwelijk wil wachten met seks.

Dorienke en oma Anna zitten samen op de bank in de woonkamer. Anna zit tegen de leuning aan, met een schouder gedraaid richting Dorienke, die zich in kleermakerszit naar Anna heeft toegedraaid. Anna vertelt passievol over haar jeugd in het kleine dorpje Kerkwerve, op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland. Hier heeft ze haar, inmiddels overleden, man Arie ontmoet. Als het gesprek een tijdje op gang is, durft Dorienke het aan om haar twijfels over wachten tot het huwelijk te delen.

Als je twijfelt dan gaat het sowieso gebeuren, of je moet niet verliefd zijn. Dat kan ik je op een papiertje meegeven. Lust is namelijk iets heel krachtigs, net als liefde. Ik denk dat je het alleen vol kan houden als je samen duidelijk de afspraak maakt om te wachten.

Heeft u zelf ook gewacht tot het huwelijk?

Jazeker! Hier hebben we samen voor gekozen. En tijdens onze relatie hebben we er ook veel over gepraat.

Is de eerste keer dan de huwelijksnacht?

Ja, dit was echt spannend. Maar heel leuk en romantisch. Je leeft er echt naartoe.

Bouwt die spanning zich ook heel erg op in de tijd voor het huwelijk?

Ten dele. Ergens wel, maar niet op een onhoudbare manier. Dat komt ook omdat we wanneer de spanning te veel werd, bewust even wat anders gingen doen.

Is het weleens bijna misgegaan dan?

Nou je moest jezelf er weleens op aanspreken, omdat je eigenlijk verder wil gaan. Als we elkaar bijvoorbeeld zoenden en streelden dan konden we weleens opgewonden raken. Natuurlijk. Maar dan stopten we en gingen we heel bewust iets anders doen, zoals een wandeling maken of even bij de familie zitten.

Hebben jullie weleens bij elkaar geslapen voordat jullie getrouwd waren?

Oma Anna fronst haar wenkbrauwen en maakt lachend een wegwerpgebaar.

Nee. Nee joh. Je kan niet bij elkaar slapen en dan van elkaar afblijven. Dat lijkt mij onmogelijk. Als ik al bij hem sliep, dan sliep ik bij zijn zusje op de kamer. En als hij bij mij thuis sliep, dan lag ik met mijn twee zussen op de kamer en hij ergens apart.


“Het was magisch om elkaar tijdens de huwelijksnacht voor het eerst naakt te omhelzen”


Hebben jullie elkaar ook nooit naakt gezien voordat jullie getrouwd waren?

Nee, anders is het niet te houden natuurlijk. Dan zou ik opa niet in toom kunnen houden en mijzelf ook niet als ik heel eerlijk ben. Dat bedoel ik ook met duidelijke afspraken maken. Je moet grenzen stellen voor jezelf. Maar dat maakt het natuurlijk wel extra magisch wanneer je elkaar dan eindelijk naakt ziet en elkaar omhelst tijdens de huwelijksnacht.

Dat is best wel knap eigenlijk, want lust is heel krachtig zoals u al zei.

Ja dat is absoluut waar, daar ben ik het mee eens. En dat vind ik ook het moeilijke aan deze tijd. De hormonen gaan al vroeg spelen. Bij mannen en vrouwen.

Dat is toch altijd al zo geweest?

Ja maar jongelui zijn nu wat vroeger volwassen dan vroeger. Ze krijgen van alles mee over de wereld via de media bijvoorbeeld. Seksualiteit is overal zichtbaar.

Dat merk ik ook, seks is overal.

En bovendien, in mijn tijd was het zo dat als je met elkaar ging trouwen, je ook direct kinderen moest krijgen. Daar denk ik nu wel anders over. Ik vind dat je eerst je studie af moet maken en een baantje moet krijgen. Het is wel belangrijk dat je je kinderen goed kunt onderhouden natuurlijk. Maar studeren kan best lang duren, dus dan moet je ook lang wachten met seks. En dat vind ik ook best wel moeilijk snap je?

Ja. Ja, ik twijfel dus.

Wat zou voor jou dan een reden zijn om wel voor het huwelijk met elkaar naar bed te gaan?

Trouwen wil ik ooit echt wel doen. Maar volgens mij maak je die keuze om je leven met iemand door te brengen al veel eerder dan je trouwdag. En ik denk dat dit het moment zou zijn waarop ik besluit om seks te hebben met hem.

Maar voor mij is de zegen van God ook heel belangrijk. Die komt bij het huwelijk.


”Ik denk dat de zegen van God ook in bed plaats kan vinden.”


Voor mij ook natuurlijk, maar ik denk dat die zegen van God niet per se in de kerk hoeft plaats te vinden. Ik denk dat dit ook in bed mag, in gebed met elkaar. Ik denk dat dit ook de zege van god kan zijn. Ik hoef niet tot die dag te wachten waarop ik in de kerk ‘ja’ kan zeggen. Terwijl ik dat ook op de bank kan doen.  

Oma Anna knikt wanneer Dorienke praat en is daarna even stil. Ze kijkt bedrukt en vouwt haar handen over elkaar.

Tsja, dat vind ik wel een beetje jammer.

Maar begrijpt u het wel?

Ja, dat wel. Maar toch vind ik dat je jezelf te kort doet door niet te wachten.

Maar waarom doe ik mezelf tekort dan?

Seksualiteit is niet meer wat het hoort te zijn. Iets moois tussen een man en vrouw in het huwelijk. Want nu is het meer ‘hop ik ga even bij iemand slapen en weer weg.’ Het is simpel consumeren geworden. Zo is het natuurlijk niet bij jou, zo bedoel ik dat niet. Maar dan is het niet het echte romantische en innige liefhebben wat je met elkaar kan ondervinden, vind ik.

Maar als ik voor het huwelijk met mijn vriend naar bed ga, dan kan het toch ook romantisch en innig zijn?

Als je met elkaar blijft?

Ja, dat is natuurlijk ook de insteek als je een relatie met iemand aangaat.

Oma Anna beweegt haar hoofd twee keer van links naar rechts en drukt haar lippen samen.

Ja, dan trouw je natuurlijk ook al, bijna. Dan moet je ook bij diegene blijven. Maar toch, vind ik het het mooiste als je wacht tot het huwelijk. Maar als je toch bij diegene blijft, dan kun je natuurlijk wel die innige band krijgen, daar ben ik het wel mee eens.

Maar toch vind u dat je eigenlijk moet wachten tot het huwelijk?

Ja, want als je dat niet doet en je bent nog niet getrouwd, dan kan het vrij makkelijk uitgaan en dan zou je zo weer met een ander kunnen gaan. Dat vind ik niet passen. Daar zit voor mij het gevaar.

Het wordt ook altijd zo groot gemaakt. Alsof seks het belangrijkste ter wereld is. Ik denk dat seksualiteit binnen je relatie een onderdeel is, maar het is zeker niet alles.  

Het is echt een heel belangrijk iets in je huwelijk. Absoluut. En dat moet je niet onderschatten.

Dat doe ik misschien wel…

Als je wil dat je huwelijk slaagt, dan is het heel belangrijk dat het seksueel goed zit. Misschien voor de man nog meer dan voor de vrouw. Maar daardoor samen vind ik het juist ontzettend belangrijk.

Maar waarom dan wel binnen een huwelijk en niet binnen een relatie? Is seks dan niet belangrijk in een relatie?

Tsja…

Want dan bouw je toch ook iets op met elkaar?

Ja, dat is waar. Maar ik vind dat een relatie hoort te groeien naar een huwelijk. Want als je een relatie hebt dan kun je ook weer losgaan van elkaar. En bij een huwelijk niet, of in ieder geval lang niet zo makkelijk. Dat is het gevaar van seks binnen een relatie.

Maar ik vind het zo stom dat seks altijd zo belangrijk wordt gemaakt.

Ja, maar het is zo aan elkaar vastgeklonken ook. Hoe moet ik het zeggen?

Bedoel je daarmee ook te zeggen dat je door seks te hebben, je aan elkaar verbindt en dat het daarna niet meer mogelijk is om je aan iemand anders te verbinden? 

Ja het kan wel, maar dan heb je je doel gemist. Het brengt altijd wel wat verdriet of onrust met zich mee. Ik heb het natuurlijk niet meegemaakt, maar dit is wel hoe ik denk en wat ik om me heen hoor.

Ja, zo denk ik er ook wel over. Als u terugkijkt, bent u tevreden met de keuzes die u heeft gemaakt?

Ja. Ik ben heel gelukkig geweest met mijn man. Het was heel romantisch. Volmaakt bestaat niet, maar het was wel heel mooi. Toen de kinderen al uit huis waren las hij me vaak voor in de avond wanneer we samen op de bank zaten. Dat vond ik zo lief. Ik vind het ook heel belangrijk dat je als stel echte vriendjes bent.

Heeft u nog advies voor me, na dit gesprek?

Ten eerste; geloven. Dat vind ik absoluut het allerbelangrijkste. En als je dan iemand ontmoet, dat je ook weet dat je samen kunt geloven. Als er problemen zijn dan kun je bijvoorbeeld samen bidden. En als je trouwt roep ik altijd; dan trouw je je hele leven. Wat er ook gebeurt, ben trouw aan elkaar. Liefde is in die zin ook een keuze. Wij verschillen een beetje. En dat mag ook. Het is heel goed dat je twijfelt en zelf nadenkt. Wat je ook besluit, ik zal altijd van je houden.